CONCIERTO DE ARANJUEZ

“L’orquestra del Maresme, amb el director Jordi Montoliu, juntament amb el guitarrista Turc-Americà Celil Refik Kaya interpreten el famós Concert d’Aranjuez, joia del repertori per a guitarra i orquestra.”


Concerts


El Concert d’Aranjuez va ser escrit a París el 1939 pel compositor Joaquín Rodrigo, per reflectir els jardins del Palau Reial d’Aranjuez. L’obra intenta transportar a l’oient els sons de la naturalesa d’un altre lloc i altre temps. Les notes malenconioses del primer i segon moviments fan que recordi, segons alguns escriptors i poetes, l’última vegada en què Boabdil va veure la seva estimada Alhambra abans d’anar-se’n al Marroc. Altres autors fan referència a les tristes i belles notes com a recordatori als tràgics successos de la Guerra Civil Espanyola.

Un gran nombre de músics ha reinterpretat l’obra, incloent-hi Miles Davis, la llegenda del jazz, en companyia de l’adaptador Gil Evans. A l’àlbum Sketches of Spain, Davis testifica: «Aquesta melodia és tan forta que com més suau es toqui, més fort es torna, i com més fort es toqui, més feble es torna».

Paco de Lucía va interpretar l’obra el 1991 al Teatre Bulevar a Torrelodones al costat de l’Orquestra de Cadaqués sota la direcció del Mestre Edmon Colomer i l’assessoria musical de José María Gallardo Del Rey, amb el Mestre Rodrigo present, el qual va dir uns dies abans “Estic realment encantat que el meu concert s’interpreti el nombre més gran de vegades possible, i em sembla molt bé que s’abordi en aquesta ocasió amb un tractament tan diferent del clàssic com és el del flamenc”.

L’adagi és la part més famosa i més reconeixible de l’obra, i ha estat utilitzat en pel·lícules, reportatges de televisió i anuncis.