David Murgadas

“GUITARRA BARROCA. Joan Carles i Amat, TERRA DE GUITARRA
“El instrumento más popular de los siglos XVII i XVIII”

Concert:


La guitarra – anomenada guitarra castellana i catalana i coneguda en l’actualitat com a guitarra barroca- era l’instrument més popular dels segles XVII i XVIII. Quasi tothom en tenia una i interpretava qualsevol de les danses que estavan de moda en aquell moment. A partir de llavors la cultura guitarrística ha estat imparable. A finals del segle XVI, les guitarres i les violes de mà del Renaixement es van transformar en un instrument més senzill i versàtil. L’any 1596, a Barcelona, el famós metge i guitarrista Joan Carles i Amat va publicar el primer tractat en català de guitarra i vandola. Descriu la guitarra de cinc ordres (4 cordes doblades i una simple), i la manera de tocar-la. L’instrument va tenir una gran difusió al segle XVIII; va esdevenir apte per a la música més sofisticada i també per fer ballar i acompanyar cançons.

El tractat de Carles i Amat és el primer que parla de guitarra catalana, castellana i espanyola, nom amb què a aquest instrument es coneixerà a Europa des dels inicis del segle XVII. A nivell tècnic, el tractat d’Amat fa referència, per primera vegada, de la tècnica de l’acord o rasgueado en contraposició amb la del puntejat tradicional de la viola de mà i el llaüt En aquest programa es fa una mostra de les obres dels compositors de la Corona d’Aragó i la Corona de Castella més importants i que ens han deixat una literatura musical importantíssíma: Gaspar Sanz, Francesc de Guerau, Santiago de Murzia i Antonio de Santa Cruz. D’aquest últim compositor, David Murgadas ha transcrit i revisat del manuscrit original els pasacalles i els interpreta en versió concert.

David Murgadas esdevé un dels guitarristas catalans més prolífics dins el món guitarrístic català. De formació clàssica amb Guillem Bernabé a Rubí, a l’Escola d’Arts Musicals Luthier de Barcelona i amb el mestre José Tomás, deixeble d’Andres Segovia al Conservatori Superior de Música d’ Alacant, s’especialitza també en el repertori del Renaixement i Barroc i amb els intruments antics de corda polsada -viola de mà, llaüt, tiorba i guitarra barroca a l’Esmuc i al Conservatori de Toulouse. Es professor superior de guitarra clàssica i Màster en la praxis de la interpretació de la música antiga. Des de l’any 2008 es professor i director artístic del Sona a Guitarra: Curs d’orquestra de guitarres i Concurs Internacional per a joves guitarristes. És professor al Conservatori Professional de Música d’Igualada des de l’any 1995. Reconegut a nivell internacional David Murgadas realitza concerts, cursos i conferències arreu.

Es creador de diversos grups de cambra i ha realitzat diverses gravacions en Cd. Cal destacar el Cd CODEX amb obres de Santiago de Murzia, compositor i guitarrista del segle XVIII, on ha versionat les peces originals amb la incorporació d’instruments de la cultura catalana: sac de gemecs, viola de roda, flautí, flabiol i percussions. Dona a conèixer el repertori per a guitarra dels segles XVII i XVIII en format de concert i conferències. Des del desembre de 2017 escriu articles musicals de temàtica guitarristica a la Revista CATALONIA de l’American Institute of Catalan Studies (AICS) de Houston, Texas.

Per aquest concert David Murgadas utilitza un instrument històric – la guitarra barroca- construit al 2007 pel luthier australià Peter Bifin.